Restaurant- og matfagEr du interessert i mat og matproduksjon? Ønsker du å bli kokk, baker, konditor, pølsemaker eller servitør? Restaurant- og matfag er utdanningsprogrammet for deg som ønsker en fagutdanning innen matindustrien. Publisert 11.05.2020 14.52 Sist endret 19.02.2024 14.30 Hvorfor velge restaurant- og matfag? 10 gode grunner til å velge yrkesfag: Du skaper noe og ser konkrete resultater av det du gjør Du kommer deg raskt ut i jobb Du får lønn under utdanning Du blir god til å løse problemer og jobbe selvstendig Du får ferdigheter slik at du kan utføre arbeid med høy faglig kvalitet Du står sterkt om du ønsker å starte egen bedrift Du blir attraktiv for norske bedrifter Du kan få ansvar for å håndtere avanserte maskiner Du har over 170 yrker å velge blant Du får mange muligheter til å utdanne deg videre kilde: NHO Du lærerom kosthold, næringsmidler og ernæringtilberedning og servering av matbehandling av råvarer, mat og drikkeom mattradisjonerom helsefremmende livsstil og hygieneDu bør være praktisk anlagt og ha godt håndlagkreativ og nøyaktigserviceinnstiltLes mer om restaurant- og matfag på vilbli.no Hvorfor velge Ishavsbyen videregående skole? På Restaurant- og matfag får du undervisning av lærere med høy kompetanse og lang erfaring i bransjen.Vi har et godt nettverk over hele landet som brukes for at våre elever skal få de beste muligheter og tilbud.Hverdagen på skolen er en spennende blanding av praksis og teori med oppdrag på og utenfor skolen.Vi deltar på 'SMAK Nordnorsk Matfestival' og vi har også kokker og servitører som deltakere i konkurranser som "kokkekamp" med Ungt entreprenørskap. - hos oss får du fagkunnskap for framtida -Søk skoleplassFørste året - Vg1Vg1 rekrutterer til 12 forskjellige yrkeskompetanser. Utdanningen til de fleste yrkene tar normalt fire år. Du går de to første årene på skole. Etterpå er det to år opplæring i bedrift som lærling. Du har også mulighet til å ta Vg3 påbygg slik at du får studiekompetanse.Hver uke har du opplæring i både fellesfag og programfag. Fellesfag, Vg1 Restaurant- og matfag Fellesfag, Vg1 Fellesfag Årstimer Naturfag 56 Matematikk 84 Engelsk 140 Kroppsøving 56 Totalt 336 Programfag, Vg1 Restaurant- og matfag Fag- og timefordeling, programfag restaurant- og matfag Vg1 Programfag MATFAG Vg1 Programfag Årstimer Bransje og arbeidsliv 140 Råvare, produksjon og kvalitet 337 Yrkesfaglig fordypning 168 Til sammen 645 Andre året - Vg2Du fortsetter opplæringen innen utdanningsprogrammet du valgte på Vg1. På Vg2 velger du retning, og du kan velge mellom de programområdene som finnes på ditt valgte utdanningsprogram. Hver uke har du opplæring i både fellesfag og programfag. Fellesfag, Vg2 Restaurant- og matfag Fellesfag Vg2 Fellesfag Årstimer Norsk 112 Samfunnsfag 84 Kroppsøving 56 Totalt 252 Programfag, Vg2 Restaurant- og matfag Du kan velge mellom disse programområdene:Baker og konditor Programfag Baker og konditor Vg2 Programfag Årstimer Råvare, produksjon og kvalitet 337 Yrkesfaglig fordypning 253 Bransje og arbeidsliv 140 Til sammen: 730 Kokk og servitør Programfag Kokk og servitør Vg2 Programfag Årstimer Bransje og arbeidsliv 140 Råvarer, Produksjon og salg 337 Yrkesfaglig fordypning 253 Til sammen 730 Du finner mer om fagene på skolens vibli-side Tredje året - Vg3Du blir normalt læring og fortsetter opplæringen i en godkjent lærebedrift. Du blir lærling i det programområdet du valgte på Vg2. Læretiden er to år, og når du er ferdig med læretiden, kan du ta fag- og svennebrev.Bli lærlingDu har også mulighet til å ta Vg3 påbygg for å få studiekompetanse. Dette kan du gjøre etter at du har tatt fag- og svennebrev eller etter Vg2Veien videreYrkesfaglig opplæring fører fram til yrkeskompetanse (med eller uten fag- eller svennebrev). Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning. Les mer på vilbli.no.