Restaurant- og matfagEr du interessert i mat og matproduksjon? Ønsker du å bli kokk, baker, konditor, pølsemaker eller servitør? Restaurant- og matfag er utdanningsprogrammet for deg som ønsker en fagutdanning innen matindustrien. Publisert 11.05.2020 14.52 Sist endret 08.02.2021 09.44 Hvorfor velge restaurant- og matfag? 10 gode grunner til å velge yrkesfag: Du skaper noe og ser konkrete resultater av det du gjør Du kommer deg raskt ut i jobb Du får lønn under utdanning Du blir god til å løse problemer og jobbe selvstendig Du får ferdigheter slik at du kan utføre arbeid med høy faglig kvalitet Du står sterkt om du ønsker å starte egen bedrift Du blir attraktiv for norske bedrifter Du kan få ansvar for å håndtere avanserte maskiner Du har over 170 yrker å velge blant Du får mange muligheter til å utdanne deg videre kilde: NHO Du lærer om kosthold, næringsmidler og ernæring tilberedning og servering av mat behandling av råvarer, mat og drikke om mattradisjoner om helsefremmende livsstil og hygiene Du bør være praktisk anlagt og ha godt håndlag kreativ og nøyaktig serviceinnstilt Les mer om restaurant- og matfag på vilbli.no Hvorfor velge Ishavsbyen videregående skole? På Restaurant- og matfag får du undervisning av lærere med høy kompetanse og lang erfaring i bransjen. Vi har et godt nettverk over hele landet som brukes for at våre elever skal få de beste muligheter og tilbud. Hverdagen på skolen er en spennende blanding av praksis og teori med oppdrag på og utenfor skolen. Vi deltar på 'SMAK Nordnorsk Matfestival' og vi har også kokker og servitører som deltakere i konkurranser som "kokkekamp" med Ungt entreprenørskap. - hos oss får du fagkunnskap for framtida - Søk skoleplass Første året - Vg1 Vg1 rekrutterer til 12 forskjellige yrkeskompetanser. Utdanningen til de fleste yrkene tar normalt fire år. Du går de to første årene på skole. Etterpå er det to år opplæring i bedrift som lærling. Du har også mulighet til å ta Vg3 påbygg slik at du får studiekompetanse. Du har 35 timer opplæring i uken både i fellesfag og programfag. Fellesfag, Vg1 Restaurant- og matfag Fellesfag, Vg1 Fellesfag Timer pr uke Naturfag 2 Matematikk 3 Engelsk 5 Kroppsøving 2 Totalt 12 Programfag, Vg1 Restaurant- og matfag Fag- og timefordeling, programfag restaurant- og matfag Vg1 Programfag MATFAG Vg1 Programfag Antall timer pr uke Bransje og arbeidsliv 5 Råvare, produksjon og kvalitet 12 Yrkesfaglig fordypning 6 Totalt 23 Andre året - Vg2 Du fortsetter opplæringen innen utdanningsprogrammet du valgte på Vg1. På Vg2 velger du retning, og du kan velge mellom de programområdene som finnes på ditt valgte utdanningsprogram. Du har 35 timer opplæring i uken både i fellesfag og programfag. Fellesfag, Vg2 Restaurant- og matfag Fellesfag Vg2 Fellesfag Antall timer pr uke Norsk 4 Samfunnsfag 3 Kroppsøving 2 Totalt 9 Programfag, Vg2 Restaurant- og matfag Du kan velge mellom disse programområdene: Kokk- og servitørfag Matfag Kokk- og servitørfag Kokk- og servitørfag Vg2 Programfag Timer pr uke Kosthold, ernæring og helse 5 Råvarer og produksjon 7 Servering, bransje og miljø 5 Yrkesfaglig fordypning 9 Matfag Matfag Vg2 Programfag Timer pr uke Bransje, fag og miljø 5 Råvarer, Produksjon og kvalitet 7 salg og marked 5 Yrkesfaglig fordypning 9 Du finner mer om fagene på skolens vibli-side Tredje året - Vg3 Du blir normalt læring og fortsetter opplæringen i en godkjent lærebedrift. Du blir lærling i det programområdet du valgte på Vg2. Læretiden er to år, og når du er ferdig med læretiden, kan du ta fag- og svennebrev. Bli lærling Du har også mulighet til å ta Vg3 påbygg for å få studiekompetanse. Dette kan du gjøre etter at du har tatt fag- og svennebrev eller etter Vg2 Veien videre Yrkesfaglig opplæring fører fram til yrkeskompetanse (med eller uten fag- eller svennebrev). Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning. Les mer på vilbli.no.