Skolen åpner igjen på gult nivå fra onsdag 20. januar

Informasjon om smitte blant elever ved Ishavsbyen vgs

Som du skjønner har det vært mye smitte blant ungdom i Tromsø, og flere på Ishavsbyen har fått påvist koronavirus. For de aller fleste som har blitt smittet vil dette gå helt fint. Dette viruset gir nesten aldri alvorlig sykdom hos ungdom.

Men vi er nødt til å stoppe spredningen av viruset. Og den viktigste måten å gjøre dette på er at de som kan ha blitt smittet må holde seg hjemme.

Som dere sikkert har hørt har en del elever på skolen blitt testet. Det er 7 personer som har fått påvist viruset. Det er mulig at det er flere som kan ha blitt smittet, men som ikke har rukket å bli syke ennå. Det kan derfor bli flere som blir syke etter hvert.

De som er smittet med koronavirus

De elevene som er smittet vil bli fulgt opp av smittesporingsteamet og vil få beskjed om når de ikke lenger trenger å være isolert i hjemmet.

Elever i klassen til de som er smittet

I de klassene der det er påvist smitte må alle de andre elevene være i karantene. Å være i karantene er noe som står i loven. Da må man være hjemme hele tiden. Man kan ikke gå ut blant folk, og man kan ikke ha besøk. Det er lov å gå noen turer ut så lenge man unngår andre folk.

De av dere som er i karantene og som ikke har testet seg bør gjøre dette mot slutten av karantenetiden. Ta kontakt med coronatelefonen for avtale.

Det står mer om karantene i: https://www.helsenorge.no/koronavirus/karantene-og-isolasjon/

Elever utenom de klassene der det er påvist smitte

I de klassene der det ikke er påvist smitte må vi gjøre det på en annen måte. Selv om ingen har fått påvist smitte ennå, kan det være at noen er smittet. Derfor må vi være ekstra forsiktig.

Dersom du har blitt oppringt av smittesporingsteamet som sier at du må være i karantene er det dette som gjelder. Da har de funnet ut at du har vært nært noen som er smittet. Og da kan du selv være smittet uten at du vet om det. Da må du være i karantene.

På samme måten er det dersom du har vært nært sammen med noen som du vet har fått påvist koronavirus. Kanskje ha smittesporingsteamet ikke rukket å kartlegge alt ennå. Men hvis du selv vet at du kan ha vært utsatt for smitte må du være i karantene.

Det kan også hende at smittesporingsteamet ringer deg etter en stund og forteller at du må være i karantene. Da har de rukket å gjøre kartlegging og funnet ut at du har vært utsatt for smitte. Da må du gjøre som de sier.

Men hvis du ikke har fått beskjed om å være i karantene og ikke har vært nær noen som har fått påvist koronavirus trenger du ikke å være i karantene. Men vi vil likevel be om at du er svært forsiktig en stund.

Du kan da delta på skolen. Men utenfor skoletiden bør du likevel holde deg hjemme. Dette er en såkalt fritidskarantene. Den er ikke lovpålagt, men er likevel noe som det er viktig at du følger.

Du har fått melding fra skolen som forteller hvilken gruppe du hører til, og om du skal i karantene eller ikke.

Dersom du har spørsmål kan du stille disse til læreren eller ringe koronatelefonen 469 07 899.

Spørsmål og svar

• Jeg vet ikke om jeg skal være i karantene. Hva skal jeg gjøre?

Du skal ha fått en melding fra skolen der det står hva som gjelder for deg. Dersom du ikke finner denne kan du kontakte skolen. De vil kunne forklare.

•  Jeg har en venn som jeg var på besøk hos sist helg, og han har sagt at han har koronavirus. Hva skal jeg gjøre?

Dersom du har vært på besøk hos en venn som har fått vite at han har koronavirus har du nok vært utsatt for smitte. Da vil det etter hvert vise seg om du har blitt smittet. Dette betyr da at du må være i karantene i hjemmet ditt. Dersom du kjenner at du blir litt syk må du melde deg til test.

•  Jeg skal være i karantene. Kan jeg gå ut?

Du kan godt gå ut en liten tur og lufte deg. Pass bare på at du holder deg unna folk du møter. Du må ha minst 1 meter fra andre. Du kan i utgangspunktet ikke gå på butikken. Og du bør ikke besøke venner eller få besøk.

•  Jeg skal være i fritidskarantene. Er jeg helt nødt til dette.

Fritidskarantene er ikke noe som er bestemt i loven. Men vi håper at du likevel kan holde deg hjemme til mandag den 16. november. På den måten hjelper du oss med å slå ned smitten.

•  Jeg skal være i fritidskarantene. Kan jeg gå på skolen?

Ja, du kan gå på skolen. Dette gjelder bare tida utenom skolen.

Vask hender Hold avstand Hold sammen Hold ut! - Klikk for stort bilde